Celebram 25 de ani de tehnologie la EuroGsm! Iar aceasta aniversare vine cu oferte speciale la telefoane performante, smartwatch-uri cu functii inteligente, casti Bluetooth, folii de protectie pentru smartphone si alte accesorii utile.

Daca e sa privim putin in ansamblu, tehnologia avanseaza cu pasi repezi si apar tot mai des modele noi de smartphone-uri cu functii diverse in avantajul utilizatorului. Astfel, cu ocazia aniversarii de 25 de ani, ne-am gandit sa facem un scurt istoric al modelelor de telefoane pana in prezent pentru pasionatii de tehnologie si curiosi:

Anii 2000 – functii inovatoare

In anii 2000, dupa o perioada lunga in care Motorola si ulterior Nokia au dominat piata telefoanelor,s-au alaturat Sony Ericsson, LG si Samsung. Acestia au devenit pe parcurs niste competitori puternici pe piata. In aceasta perioada au fost telefoanele flip, Samsung SGH-T100 venind cu un design unic pentru acesti ani cu ecran dublu. Cu acesta aveai posibilitatea de a vedea notificarile fara a deschide telefonul.

Tot in anii 2000 au inceput sa apara si ecranele color, respectiv camerele incorporate. Aceste doua aspecte plus faptul ca puteai avea o versiune mai redusa a internetului dar existenta totusi, au facut aceste modele sa fie extrem de bine vandute. In aceasta perioada s-a dat lovitura in ceea ce priveste istoria tehnologiei mobile.

2003 – cel mai bine vandut telefon

Nokia 1100 a fost cel mai bine vandut telefon de pana atunci, datorita designului clasic si fiind extrem de practic ca si functionalitate. Bineinteles ca nimeni nu a reusit sa egaleze succesul acestui model, intrucat si alti producatori au incercat sa vina cu diverse modele.

2007 – primul iPhone aparut

Apple a intrat pe piata in 2007 cu primul model de iPhone si a depasit considerabil ceilalti producatori de pe piata. Acest model avea un corp mic si oferea pentru utilizator mai mult decat un telefon obisnuit de pana atunci. Puteai face poze si naviga pe internet pe un ecran tactic si color. Acest concept a atras privirile tuturor in 2007 si e remarcabila evolutia rapida dupa spusele lui Steave Jobs: „Suntem cu 5 ani inaintea industriei de tehnologie mobila”.

2008 – lansarea Android

Unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare de la Google Android apare in 2008. Atunci modelul de telefon HTC Dream a intrat increzator pe piata din SUA initial si avea un ecran slider cu tastatura fizica si fiind foarte eficient din punct de vedere al functionalitatii.  A fost unul dintre dispozitivele mobile performante in acea perioada.

2011 – vorbim cu Siri

Cei de la Apple au continuat sa inoveze si nu s-au lasat mai prejos odata cu inovatiile de pe piata. Astfel, au introdus asistentul virtual Siri, facand telefonul mai interesant si atragator pentru publicul lor. Chiar daca a necesitat timp sa invete mai multe limbi, a impresionat in anul aparitiei.

2012 – Samsung sparge gheata

In 2012, Samsung este lider de piata in industria smartphone-urilor, intrucat Apple si-a ales un public mai selectiv datorita functiilor personalizate plasandul pe locul 2. Unul dintre cele mai bine vandute telefoane din 2012 a fost Samsung S3 si pe locul 2 iPhone 5.

2016 – asistentul Google intra pe piata

Dupa aparitia asistentului virtual Siri de la Apple, a fost introdus pe piata asistentul Google ca parte a aplicatiei Allo. Aici asistentul Google recunoaste mai multe limbi si este o tehnologie avansata de comenzi vocale.

2020 – iPhone 12 impresioneaza

Apple se mentine puternic si introduce generatia mult asteptata iPhone 12. Seria aduce un design cu margini plate spre deosebire de celelalte 34 de modele oferite de Apple din 2007 pana in 2020. Ecranele  sunt mult mai bine protejate de un material cu cristale nano-ceramice, oferind o rezistenta de 4 ori mai buna decat celelalte modele. Este rezistent la apa pana la 6 metri adancime si are conectivitate 5G.

2022 – inovatie peste asteptari

In prezent, iPhone 13 este cel mai bine vandut telefon, mai exact variantele Pro si Pro Max. De ce? Datorita performantei camerei cu care poti fotografia si filma cu toate detaliile vizibile. Dupa acestea,ave, la nivel mondial bine vandut iPhone 13 mini, Samsung Galaxy S22 Ultra, Google Pixel 6 si Samsung Galaxy Z Flip 3.

statistica utilizatori telefoaneIn final, numarul de utilizatori  de smartphone este de aproximativ 6,6 milioane in 2022 si se asteapta o crestere de 7,7 milioane pana in 2027.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook