Peste trei ani se vor implini trei decenii de cand a aparut primul smartphone. Evident, oamenii nu foloseau termenul de smartphone de la lansarea primului terminal de genul, insa cu trecerea timpului (mai exact, in 1995) s-au familiarizat cu acest termen.

Primul smartphone declarat se numeste Simon Personal Communicator, creat de IBM, in 1992. Va vine sa credeti ca au trecut mai bine de 25 de ani de la prima aparitie a termenului “smartphone”? Mie, personal, mi-a venit greu sa cred.

A fost util in vremea aceea pentru trimiterea e-mail-urilor, faxurilor si a altor cateva functii, iar pentru toate acestea, pretul de lansare a fost de aproximativ 900$ in vremea aceea, sau 1600$ in zilele noastre, ceea ce este echivalentul a 6270 lei. Batranul Simon are un LCD monocrom de 4.5 inch in inaltime si 1.4 in latime, fiind insotit de creion pentru touch.

Poate pe atunci, era ceva deosebit sa ai tastatura incorporata in ecran, sau sa poti trimite e-mailuri de pe un telefon mobil, cand pe acum, acestea tin de activitatea de zi cu zi.

Trebuie sa recunoastem ca am fi fost si noi captati de marea lansare… si nici nu putem spune ca n-am fi fost putin tentati sa-l achizitionam.

Ei bine, odata cu vestea cea mare, tehnologia s-a intors pe toate partile: noi sisteme de operare, smartphone-uri cu tastatura qwerty, sau doar cu cateva butoane ajutatoare. Trecand la urmatorul nivel, urmatoarea provocare a fost camera foto-video sau/si cu selfie-camera, iar in cele din urma smartphone-uri fara butoane, cu doua-trei camere si mult-apreciatul notch (breton).

Ajungem in punctul in care spunem: “ok, acum ce urmeaza?”. La CES 2019, in intervalul 8-12 ianuarie, s-a discutat despre aparitia telefoanelor compatibile 5G care va avea loc in decursul acestui an. Pe aceasta tema nu s-a specificat nimic despre Samsung Galaxy S10, insa acestia au obtinut primii aprobarea de catre FCC pentru comercializarea telefoanelor compatibile 5G, deci cel mai probabil, Samsung va lansa primele telefoane de genul. De asemenea, la CES s-a discutat si despre evolutia procesoarelor de 7 nm (ex. Snapdragon 855), care va fi semnificativ mai puternic decat versiunea anterioara.

Urmatorul trend “dezvaluit” de catre Samsung, indreapta directia catre foldable smartphones – telefoane inteligente care se pliaza.

Lansarile ne demonstreaza ca ecranul se poate intinde fara probleme pe toata partea din fata a telefonului, ceea ce candva nu credeam posibil, desi ma asteptam oarecum si la asta. Dezavantaje nu vad decat in privinta accesoriilor, ca ar acoperi o parte din ecran, sau daca e vorba de folii. Cat despre foldable phones, nu vad cum ai putea aplica macar o folie de sticla. Se dovedesc practice, dar vizual, arata destul de incomod. Samsung pregateste de mult ideea de telefon pliabil, intr-un final, surprinzandu-ne poate cu ceva mai practic, mai comod, si mai util.

 

La lansarea primului telefon cu doua camere, m-am intrebat daca vor aparea variante si cu trei camere: iata ca se fac utile si patru (una principala, a doua pentru adancimea si claritatea obiectului focalizat, a treia pentru un unghi mai generos – ultra wide si a patra pentru un zoom mai practic – telephoto)

Daca te gandesti ca nu prea mai are cum sa ne surprinda tehnologia, am scris de asemenea si despre lansarea unui accesoriu pentru Samsung Galaxy S10, care pregateste disponibilitatea unui “al doilea ecran”.

Tu pana in ce punct crezi ca vor evolua?

Sursa foto: cashify.in

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook