Cu siguranta vi s-a intamplat cel putin o data sa auziti despre o noua tehnologie sau un nou gadget si sa va intrebati cum de nu ati auzit de el pana in acel moment. Ei bine, in acest material va vom prezenta 8 tehnologii din 2016.
Algoritmul de identificare a personalitatii
Stiati ca unele companii care opereaza pe piata asigurarilor de viata incearca sa va evalueze stilul de viata prin verificarea activitatii de zi cu zi (ce magazine frecventati, ce site-uri accesati, fotografiile pe care le postati pe retelele de socializare etc.)?
Aceasta verificare are rolul de a determina gradul de risc pe care il prezentati dumneavoastra pentru compania respectiva. Cateva companii creditoare folosesc algoritmii personalitatii pentru a prezice viitoarea situatie financiara a indivizilor. De exemplu, datele statistice arata ca dintre 2 persoane care au aceeasi profesie si un stil de viata asemanator, persoana cu studii educationale mai bune are probabilitatea cea mai mare sa isi achite creditele pe care le contracteaza. Acesti algoritmi filtreaza informatiile despre o anumita persoana si pot ajuta chiar si angajatorii la facilitarea procesului de recrutare a personalului. Printre altele, acesti algoritmi pot estima cat de des isi va schimba o persoana locul de munca.
Robotii
Aplicatiile software capabile sa functioneze independent sunt denumite
“roboti”. 2016 este anul in care se va lansa un numar mare de roboti capabili sa sporeasca sistemul de productie a unei corporatii, sa tina companie persoanelor care nu reusesc sa se integreze in societate sau capabili sa ne ajute sa verificam in permanenta activitatea angajatilor nostri.
Lucrul cel mai interesant este faptul ca proprietarii vor avea posibilitatea sa foloseasca si sa programeze acesti roboti in functie de preferintele personale. De exemplu, aplicatia celor de la Microsoft, Mandarin, este un robot care faciliteaza comunicarea. Ea se regaseste in interiorul unui smartphone si poate efectua conversatii complexe cu utilizatorii sai, pentru ca este capabila sa retina date din conversatiile anterioare. Aplicatia opereaza si in randul chinezilor care utilizeaza internetul, cu scopul de a facilita procesul de comunicare cu alte persoane.
Acesti roboti pot oferi si alte oportunitati. Companiile care activeaza in domeniul media pot folosi acesti roboti pentru a scurta si identifica articole importante in timp real.
Vom putea vedea in curand roboti care sa urmareasca in paralel atat activitatea din social media, cat si evolutia stocurilor listate la bursa. Managerii departamentelor de HR pot folosi acesti roboti pentru a-si pregati angajatii.
Glitch-urile
Acest termen se poate traduce in limba romana ca “scurgeri, probleme tehnice”, iar despre el vom auzi destul de mult in anul 2016. Nu trebuie confundat cu bug-urile de software despre care se stie deja si care pot fi anticipate. Glitch-urile apar in principal din cauza noilor tehnologii lansate pe piata mult prea repede (fara sa fie indeajuns de mult testate).
Un exemplu de glitch avem in anul 2013, cand un glitch tehnologic a cauzat o intrerupere de 3 ore la Nasdaq. Anul trecut, din cauza glitch-urilor, 5.000 de zboruri din Statele Unite au intarziat decolarea cu aproximativ 2 ore. Tot glitch-urile tehnologice sunt cele care au oprit recent activitatea la bursa stock-urilor din New York.
In majoritatea cazurilor, glitch-urile au fost cauzate de degradarea infrastructurii de internet sau calcularea gresita a traficului necesar. Totusi, glitch-uri apar si la noile tehnologii care nu se cunosc in totalitate. Acestea nu sunt erori de software care pot fi testate si corectate, sunt un nou fenomen foarte greu de anticipat. Ele nu sunt un argument impotriva avansului tehnologic, ci doar un avertisment pentru o monitorizare mai atenta si pentru o comunicare mai buna cu managerii de IT.
Backdoor-urile
Tradus in limba romana ca “usa de rezerva”, sunt sisteme de coduri instalate intentionat de producator in firmware-ul dispozitivului, astfel incat acesta sa poata face upgrade in siguranta la sistemul de operare sau la aplicatii. Este o modalitate prin care producatorii pot repara o problema la dispozitivele lor fara sa cheme terminalele in service. Atentie insa, backdoor-urile pot fi folosite si cu alte scopuri. Ele sunt capabile sa stocheze informatii personale si imagini surprinse cu ajutorul camerei.
Unele institutii guvernamentale vor beneficia de asa numitele “chei de aur”, care le permit accesul dupa bunul plac la backdoor-urile utilizatorilor. Acest lucru nu va afecta doar suspectul, ci si companii precum Facebook si Google. Din 2016, tuturor companiilor care stocheaza date personale despre utilizatori, li se va putea impune sa creeze backdoor-uri. Printre acestea se numara bancile, centrele de avocatura, agentiile de turism, hotelurile etc.
Blockchain-urile
Este un sistem de distributie a informatiilor, prin care nu ii este permis unei singure persoane sa controleze toate informatiile. Prin urmare, va fi de departe tehnologia care va intampina cele mai multe impedimente, dupa bitcoin-uri. Echipa de criptografie a celor de la Blockstream a lansat recent primul prototip care are la baza acest sistem: “Sidechain”. Pentru a folosi Sidechain, va fi nevoie ca utilizatorul sa se autentifice. Cei de la Blockstream si din proiectul Sidechain vor sa transforme blockchain-ul intr-o platforma universala care poate fi folosita pentru orice motiv, dar care va solicita utilizatorilor semnatura si autentificare. Acest sistem va desfiinta un numar mare de industrii.
Blockchain-ul le va permite oamenilor sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu bazat pe incredere, eliminand astfel intermediarii dintre cumparatori si vanzatori (exemplu: notarii). Probabil va elimina nevoia tuturor intermediarilor in majoritatea tranzactiilor, chiar si a celor care nu implica tranzactii financiare.
Linii de zbor pentru drone
Anul acesta, 2 drone controlate de persoane neatente au impiedicat pompierii sa stinga un incendiu care se raspandea rapid in California. Acesta s-a extins catre o autostrada si a distrus zeci de automobile. In prezent, FAA nu permite dronelor sa zboare in apropierea aeroporturilor. Cu toate acestea, din cauza faptului ca nu exista zone delimitate special pentru acestea, nu exista nici consecinte grave atunci cand regulile sunt incalcate.
Din Valley pana in DC, toata lumea va decide in 2016 daca li se va permite accesul in traficul aerian persoanelor fizice si juridice pentru utilizarea dronelor. Se preconizeaza ca traficul aerian va fi in curand impartit: persoanele fizice vor putea utiliza dronele pana la inaltimea maxima de 200 de metri, in timp ce persoanele juridice vor putea utiliza zonele cuprinse intre 200 si 400 de metri.
Computere pentru operatiuni de calcul
Pe scurt, aceste computere vor fi capabile sa rezolve operatiuni de calcul prea complexe pentru un calculator clasic, care utilizeaza informatii doar in sistem binar cu 1 si 0. In universul de calcul, aceste sisteme binare pot exista doar in 2 stari, denumite qubiti. Asadar, daca construim un sistem de calcul bazat pe 2 qubiti, ele sunt capabile sa opereze cu 4 valori in acelasi timp (00,01,10,11). Aceste computere noi nu sunt doar mult mai puternice decat tot ce s-a construit pana in prezent, dar ele folosesc si noi algoritmi capabili sa efectueze operatiuni noi. De exemplu, noile computere pentru operatiuni de calcul functioneaza cu un program special denumit algoritmul lui Shor si pot factoriza orice numar prim. Agentia nationala de securitate a declarat deja ca sistemele de criptare folosite in prezent vor fi complet invechite si inutile in momentul in care aceste noi computere se vor raspandi la nivel global.
Sporirea cunostintelor
Chiar daca nu recunoastem, traim intr-o era a telepatiei digitale, unde putem transmite informatii in mod direct unui alt creier, prin intermediul internetului. Savantii de la Universitatea din Sudul Californiei au lucrat la o proteza neuronala cognitiva care poate restaura si accelera functiile memoriei. Aceasta descoperire are un scop practic si altruist: sa ajute victimele accidentelor vasculare cerebrale sau a celor care au suferit un traumatism cerebral sa isi recupereze abilitatile cognitive si cele locomotorii. Aceasta proteza le va permite sa isi reaminteasca aceste abilitati in loc sa le dobandeasca din nou prin exercitii terapeutice. Acest proces implica insa faptul ca intr-o buna zi vom fi capabili sa ne sporim activitatea mentala cu ajutorul unui dispozitiv computerizat. Mai exact, echipamentele robotizate ne vor permite sa ne sporim forta psihica. Asadar, in loc sa urmarim si sa invatam cum se fac briosele lui Thomas Keller, putem instala direct modul si tehnica de lucru a acestuia in proteza respectiva sau putem sa participam la o intalnire inarmati cu abilitatile de negociere ale Madeleinei Albright.
Inevitabil, aceasta noua tehnologie ne face sa ne intrebam: ce va insemna sa invatam in viitor si care va fi diferenta dintre a avea insusite anumite cunostinte sau a le achizitiona efectiv?