Telefoanele cu clapeta au dominat in trecut piata telefoanelor mobile. Fiecare dintre noi a avut, daca nu el personal, cel putin o cunostinta care avea un altfel de terminal. Pentru momentul respectiv, telefoanele erau elegante, compacte si nimic nu era mai satisfacator decat incheierea apelului prin inchiderea clapetei. Totusi, cererea pentru ecrane mai mari a pus capat capitolului marcat de telefoanele cu clapeta.
Ironia este ca exact noua cerere pentru displayuri mai mari ne duce, din nou, la telefoane pliabile cum sunt Motorola RAZR 2019 sau Samsung Galaxy Z Flip. Dezvoltarea acestor modele a necesitat multe ore de dezvoltare si cercetare.
Principalul protagonist in dezvoltarea acestor telefoane a fost Motorola cu modelele Motorola MicroTAC si StarTAC, care aveau avantajele designului futurist, protectie
pentru tastatura (pentru a nu apasa butoanele accidental) si eficacitatea convorbirii si chiar protectia pentru ecran. Ele insa aveau si anumite dezavantaje, balamalele clapetei defectandu-se destul de frecvent.
Totodata designul a facut ca telefonul sa fie mai gros, ceea ce nu a fost pe placul tuturor. Pe langa cele mentionate mai sus, cel mai mare dezavantaj era ca nu puteai vedea ecranul telefonului, deci nu puteai stii cine apeleaza sau cat este ora. Solutia nu a intarziat prea mult, unele companii alegand sa adauge un al doilea ecran pentru informatii vitale (ceas, apeluri, mesaje), dar aceste modificari au adus cu ele costuri suplimentare de productie care s-au reflectat in pretul final de vanzare.
Alte companii, ca si Sagem, au venit si cu o alta utilitatea a clapetei telefoanelor, ele
Designul telefoanelor cu clapeta s-a schimbat foarte mult. Nokia l-a revolutionat prin 2 balamale, care permiteau rotirea ecranului in mai multe unghiuri, fapt ce le-a dat astfel posibilitatea sa adauge chiar si o camera foto de 3x.
In era mesajelor text si a emailurilor, foarte multi producatori au inceput sa ofere, prin mecanismul de glisare sau clapeta, o tastatura QWERTY fizica. Aceasta permitea o tastare mult mai rapida, utila mai ales in cazul textelor mai lungi.
Atunci cand telefoanele cu touchscreen au inceput sa domine piata de dispozitive, mai multi producatori au pastrat designul “cu clapeta” mai sus amintit.
Compania HMD a mai avut cateva incercari pentru a realiza telefoane cu clapeta- modele precum Nokia 2720 Flip, Energizer H242 fiind unele dintre acestea.
Iată că am ajuns in 2021, cand telefoanele cu clapeta/pliabile s-au reintors. desi in momentul de fata nu mai sunt pentru orice buzunar. Odata cu scaderea costuriilor de productie, care ar aduce un pret de vanzare mai mic, vom fi martorii unei noi ere in care telefoanele pliabile si/sau cu clapeta vor reincepe sa domine probabil piata dispozitivelor mobile.
Segmentul acesta de piata este inca deschis. Samsung are un avans pe aceasta gama, insa si Oppo a reusit sa surprinda, lansand anul acesta modelul Oppo X 2021. Acesta aduce o noutate in modul de deschidere al ecranului, fiind folosita glisarea. Astfel, ecranul se mareste de la 6.7 la 7.4 inch.