Aplicațiile românești sunt din ce în ce mai reușite numai și pentru faptul că multe dintre ele au fost dezvoltate de ani buni și se află la versiunea a treia sau a patra. Când vine vorba despre cantitate însă nu ne putem lăuda foarte mult nici noi ca utilizatori și nici „ei” ca dezvoltatori.

Probabil există mai multe explicații. Una dintre ele este că marii dezvoltatori de aplicații care înregistrează ușor peste 100 – 150.000 de descărcări au inclus și varianta în limba română alaturi de celelalte cele mai utilizate limbi europene și asiatice iar softiștilor românie le vine foarte greu să intre în competiție cu aceștia. Este suficient să testăm aplicațiile unor giganți precum Apple, Google sau Microsoft, ca să ne dăm seama că le-au dezvoltat și rafinat permanent acum rulând perfect în limba română.  

O altă explicație ar putea fi că nu mulți dintre dezvoltatori sunt dispuși să facă muncă voluntară si să scrie sute sau poate mii de linii de cod pe degeaba. De cele mai multe ori, din păcate, ne place să ne folosim de aplicații gratuite și nici nu vrem să plătim pentru opțiuni extra sau să facem donații.Așa că singura soluție pentru ca munca lor să fie plătită este să realizeze aplicații pentru organizații sau companii românești și străine mari care își doresc o prezență activă pe toate platformele online și care doresc să faciliteze accesul a cât mai mulți utilizatori la serviciile pe care le oferă.

Cum e este vorba de un top al aplicațiilor primul criteriu ar fi numărul de descărcări respectiv numărul de „utilizatori”. Însă multe din aplicații nu sunt descărcate din magazinele Play sau AppleStore ci vin preinstalate de operatori ca Orange sau Vodafone pe terminalele oferite sub contract. Mai rămâne întrebarea câte din aplicațiile din telefon sunt cu adevărat utilizate în mod constant și cât de mult. Și cum nu am date nici clare, nici neclare, despre toate acestea am renunțat la aspectul cantitativ pentru cel calitativ. Așa că acest top reflectă aplicațiile pe care le consider eu interesante și folositoare și care merită să facă parte dintr-un top al creativității și profesionalismului dezvoltatorilor români (presupunând că o aplicație ca Orange TV este scrisă de softiștii români) .

 

VreauATM – iOS, Android – este un produs al VreauCredit.ro și face exact ceea ce spune: găsește pe hartă  sucursalele și ATM tuturor băncilor din țară. Este extrem de utilă dacă ai nevoie de bani în numerar pe loc și pe moment. În plus pentru unel locații îți oferă soluții de navigare până acolo și posibilitatea de a apela direct locația respectivă. Simplă și la obiect.

vreau-atm-romania-1ac2c4-h900

 

SMS Parking – iOS, Android – este o aplicație cu ajutorul căreia îți poți plăti parcarea, îți poți cumpăra o rovignetă sau plăti o amendă de circulație. Este ideală când te grăbești sau ești uituc sau amândouă deodată. Eu o folosesc mai tot timpul, plățile îmi apar pe factura de mobil (tarifele sunt mai mari un pic decât cele obținute în mod normal) și totul merge ca uns.

smsparking-sms-bip

 

Calendar Ortodox – iOS, Android. Extrem de folositoare aplicație mai ales dacă ești pe stradă, e luni, și nu vezi nici țipenie de om. Poți afla într-o secundă cărui sfânt i se datorează minunea și te poți întoarce liniștit la nani. În plus, nu vei rata nici o zi onomastică de-a prietenilor și toți te vor iubi pentru asta. Facebook știe de ce.

screen322x572

 

Dex – iOS, Android – aplicația care nu te lasă niciodată fără cuvinte. Pentru toți cei care vor să se împrietenească cu limba română Dex este o aplicație solidă care știe ce înseamnă marangoz, epustuflant sau haral plus alte câteva zeci de mii de cuvinte la fel de folositoare. Aplicația mai are o moară a cuvintelor care vă oferă un termen nou pe zi și celebrul joc „spânzurătoare” în caz că aveți timp de pierdut și prea puțini Mb pentru Candy Crush Saga.

ss-320-0-7

 

Radiouri din România online – iOS, Android. De toate pentru toți. Absolut genială aplicația. N-am știut că se poate asculta muzică bună în locuri greu de găsit pe hartă dar trebuie să o spun: felicitări celor de la Viva FM Fălticeni; dj de acolo știu muzică așa că de azi sunt un fan. Cred că aplicația listează și transmite live toate posturile din țară și este absolut esențială în cazul în care ai un telefon pe care ai plătit peste 700 de euro dar nu are modul FM (unde ești tu Țepes Vodă?).

unnamed

 

Muzee și colecții din România – iOS, Android. Poftim cultură! O aplicație care dacă nu ar fi existat ar fi trebuit făcută. E genul de aplicație care îți aduce aminte de ce iubești țara asta (indiferent cât de mult o înjuri). Nu vă spun mai multe. Descărcați-o că merită.

muzee-aplicatie

 

Bucătăraș – iOS, Android. Îți lasă gura apă după ea. La propriu. Rețete cu de toate de la mezeluri de casă până la meniuri vegan. Mai mult decât atât, îți pune la dispoziție lista de cumpărături pentru fiecare dintre ele, modul de preparare, gramaje și ingrediente plus o colecție de poze despre ce și cum să faci ca să arate la fel de bine pe cât e de gustoasă.

screen568x568

Povești pentru copii – iOS, Android. Un mod reușit de a-ți ține preșcolarul ocupat cu povești și jocuri gândite să-i faciliteze „acumularea și întelegerea de noi concepte într-o manieră relaxată, jucăușă și inteligentă” după cum își descriu aplicația dezvoltatorii. Povești pentru copii este doar una din multe aplicații reușite a celor de la Kidsopia și v-o recomand cu plăcere.

unnamed (1)

 

City App by Eventya – iOS, Android. Am mai scris despre aplicația celor de la Eventya și nu ezit să o mai fac odată. Gândită ca un „smart city app” adună laolaltă evenimentele care se desfășoară în oraș, de la agenda evenimentelor culturale până la detalii despre spații destinate petrecerii timpului de după muncă. Isteață, cu grafică reușită și modernă este cu siguranță o aplicație pe care o vrei.

us-iphone-3-craiova-city-app-by-eventya

Călătorește în siguranță – iOS, Android. O aplicație dezvoltată pentru Ministerul Afacerilor Externe conține destule informații utile pentru cei care își planifică o vacanță, mai ales în destinații exotice, fie că este vorba de Albania sau de Madagascar. E bine să fii pregătit dinainte și să ai la dispoziție sistemul de alerte de călătorie la îndemână la fel ca și adresele oficiilor consulare sau ale ambasadelor cu număr de apel și coordonate GPS cu tot.  Așa ca să fie în caz de …Nu?

calatoreste-in-siguranta-41
Am încercat să evit aplicațiile românești deja binecunoscute, și foarte reușite de altfel, cum sunt Orange TV, Cinemagia, Bitdefender, Bancuri, Șapte Seri sau Salvamont. Iar dacă nu știați despre ele vă încurajez să le testați. Merită!

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentReview Asus Pegasus 2 Plus
Articolul următorLG K8 disponibil in Europa
Ghidul pe care ti-l doresti alaturi cand pornesti in explorarea tehnologiei. Ii cunosc frumusetile, dar si capcanele, ii stiu device-urile si iti spun totul despre ele. Sunt imblanzitorii de gadgeturi, le deprind comportamentul si limbajul si iti ofera suport pentru a le folosi.