Daca nu ti-ai pus problema sa-ti instalezi un antivirus pe smartphone, in 2019 au aparut tot mai multe stiri cu aplicatii instalate chiar din Google Play care au pus in pericol securitatea utilizatorilor de smartphone-uri. Putem sa facem referire in special la aplicatii care au sute de milioane de descarcari din magazinul Google Play, dar si la cea mai populara platforma de chat WhatsApp sau cea mai folosita aplicatie pentru scanarea documentelor CamScanner. Ultima chiar a disparut cu totul din Google Play dupa ce a fost raportata de Kaspersky direct la Google in 27 august 2019.
Prin urmare, daca ai un smartphone care nu are instalat un program antivirus direct de la producator, iti recomand sa alegi una dintre aplicatiile de mai jos.
- Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web Security
Este una din cele mai apreciate aplicatii, avand un scor de 4.9 in Google Play. In varianta gratuita poti scana aplicatiile, tot continutul telefonului sau doar un folder.
Actualizarea bazei de date de virusi, malware sau spyware se face rapid si este inclusa in pachet. Tot in varianta gratuita se pot bloca apelurile de la anumite numere care te deranjeaza (telemarketing, agenti de vanzari sau de ce nu de la fostul iubit).
Daca ai uitat sa-ti activezi localizarea prin Google Play nu e nicio problema. Kaspersky Mobile Antivirus chiar si in varianta gratuita are optiunea anti-theft prin care poti localiza telefonul prin GPS, iar in cazul in care este furat va folosi camera frontala pentru un selfie cu hotul numai bun de trimis la politie.
Varianta completa costa 130lei / an si adauga suport VPN pentru a naviga anonim sau sigur pe internet, blocarea acesului la anumite aplicatii instalate si protectie in timp real.
2. Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner
Daca Kaspersky are aplicatia cu cel mai bun scor, antivirusul de la Avast este cu siguranta cel mai popular, avand peste 100 de milioane de instalari si un scor de 4.7 in Google Play. Aceasta nu e de mirare luand in considerare ca majoritatea functiilor sunt gratuite, dar suportate de reclamele din aplicatie.
Pe langa functia de antivirus, Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner include si urmatoarele functii: App lock pentru securizarea aplicatiilor personale; Anti-Theft cu poza de selfie; Photo Vault – pentru protejarea fotografiilor personale; VPN (doar in varianta platita) costul fiind de 85 lei/an; Firewall pentru telefoanele Android rootate; RAM Boost si Junk Cleaner pentru imbunatatirea performantelor telefonului; Web Shield – pentru paginile accesate prin Chrome, si chiar si un test de viteza pe Wi-Fi.
Aplicatia oferita de Avast chiar daca este plina de reclame, ofera un pachet complet utilizatorilor.
- Avira Antivirus Security 2019-Antivirus & AppLock
Una dintre cele mai ieftine aplicatii antivirus vine de la producatorul german Avira. La doar 27 lei/an, Avira Antivirus Security 2019 ofera un pachet complet de securitate prin actualizari in fiecare ora la VPN pentru a naviga sigur pe orice retea WiFi.
In pachetul de functii nu lipseste Anti-Theft, protectie sporita pentru camera si microfon, AppLock, Anti-Ransomware, Web Protection – pentru navigare sigura in browser, Optimizator, Manager de parole sau chiar un cititor de codori QR in siguranta. Varianta gratuita vine la pachet cu multe reclame si o parte din functii dezactivate.
- Bitdefender Mobile Security & Antivirus
Nu aveam cum sa nu includem in acest top si producatorul roman de antivirus Bitdefender. Este unica aplicatie care iti cere un cont, iar odata creat ai la dispozitie 14 zile de antivirus complet gratuit. Unica limita este de 200 Mb/zi prin VPN. Dupa care poti opta la un abonament lunar de 3,6 lei sau 36 lei/an. Chiar daca nu este la fel de vast in optiuni precum antivirusul Avast, Bitdefender include toate functiile de care are nevoie un antivirus pe mobil: Autopilot – cu recomandari de securitate; Malware scanner cu rata de detectie de 100%; App Lock; Anti-Theft; WearOn – pentru securitatea smartwatch-ului.
- Norton Mobile Security and Antivirus
Solutia de la gingatul american in securitate digitala Symantec este una de luat in calcul atat pentru PC cat si pentru dispozitivele mobile. Norton Mobile Security and Antivirus este disponibil in versiune gratuita cat si in varianta premium cu perioada de proba de 30 de zile, dupa care implica un cost anual de 75 lei.
In versiunea gratuita, Norton Mobile Security and Antivirus ofera protectie proactiva a dispozitivului mobil impotriva aplicatiilor care contin malware, spyware sau virusi care pot incetinii sau defecta telefonul, un scanner de WiFi care te anunta daca reteaua wireless este una nesecurizata, securitate in cazul in care telefonul este pierdut sau furat.
Este monitorizata locatia si salvata ultima locatie inainte sa se termine bateria, se poate activa o alarma sonora sau se poate face un selfie cu eventualul hot in cazul in care incearca sa deblocheze smartphone-ul.
In cazul versiunii premium este activat App advisor care verifica potentialele resic-uri, WiFi security prin care dispozitivul ramane in siguranta chiar si in cazul in care se foloseste un WiFi public; Web protection care ofera securitate sporita in timpul navigarii pe internet; Ransomware protection; Android System Advisor; Stergerea informatiilor de pe dispozitiv de la distanta si un raport in care se vede pe ce servere de pe glob salveaza aplicatiile datele personale.
Cele mai noi tendinte legate de smartphone-uri este plata la comercianti cu ajutorul acestor dispozitive. Iar cu o astfel de protectie prin una din aplicatiile antivirus prezentate mai sus, avem siguranta ca ne protejam conturile bancare personale.
Pentru intrebari si observatii, nu ezita sa ne lasi un comentariu la finalul articolului.