Atunci cand navigam pe internet, ne dorim sa avem cel mai bun browser pentru sistemul nostru de operare. Totusi, este recomandat sa tinem cont de urmatoarele aspecte: spatiul ocupat pe HDD, memoria RAM utilizata, securitatea oferita, viteza de cautare, usurinta de utilizare. Acest tip de serviciu se concentreaza in primul rand pe navigarea pe internet, dar poate accesa si informatii private de pe serverele web sau alte tipuri de fisiere.

Va recomand sa aveti instalat un browser eficient in functie de performantele PC-ului pe care il detineti.

Mai jos am realizat un top 5 browsere pentru calculator.

1. GOOGLE CHROME:

2.Poza Google Chrome

De la lansarea sa in 2008, Google Chrome a castigat in mod constant popularitate in randul utilizatorilor, dobandind cea mai mare parte a utilizarii internetului la nivel mondial. Viteza de incarcare a paginilor, precum si navigarea fluida il fac cel mai bun browser de internet in acest moment.

Caracteristicile sale sunt clar proiectate pentru eficienta si usurinta in utilizare si ne ofera posibilitatea sa cautam pagini sau sa navigam din aceeasi caseta.

Cu ajutorul contului Google, Chrome poate sincroniza marcajele noastre astfel incat acestea sa fie disponibile pe orice PC atunci cand conectam contul nostru.

Google Chrome este disponibil pentru sistemele de operare Windows, Mac si Linux. O problema pe care am putea sa o intalnim la acest motor este consumul mare de memorie RAM care poate ajunge pana la 512 MB.

2. MOZILLA FIREFOX:

3.Poza Mozilla Firefox

Mozilla Firefox este un browser versatil ideal atat pentru incepatori, cat si pentru utilizatorii experimentati. Meniul principal se concentreaza pe simplitate, cu acces la deschiderea de ferestre multiple si o viteza de navigare impresionanta.

Cu o interfata bine organizata si intuitiva, face navigarea mult mai usoara.

La fel ca alte astfel de sisteme, Firefox ne pune la dispozitie sincronizarea prin contul de utilizator, oferindu-ne posibilitatea de a accesa istoricul de cautare sau alte marcaje indiferent de PC-ul pe care il utilizam. De asemenea, tab-urile de navigare ne permit comutarea rapida intre paginile web folosind aceeasi fereastra.

Avem si posibilitatea sa activam sau sa dezactivam modul privat de navigare. Mozilla Firefox ne protejeaza de virusi, spyware, site-uri de tip phishing si pop-up, prin actualizari automate, fiind in permanenta la curent cu cele mai recente corectii de securitate.

Daca avem nevoie de ajutor in utilizarea acestui motor, Mozilla ne pune la dispozitie documentatii online utile, intrebari frecvente si chiar un tutorial.

Browser-ul este compatibil cu sistemele de operare Windows, Mac si Linux. Odata instalat, ocupa 200 MB spatiu pe HDD, iar atunci cand ruleaza are nevoie de 512 MB memorie RAM.

3. OPERA:

4.Poza Opera

Lansat in 1995, Opera este pe locul doi intre cele mai vechi browsere. Chiar daca ii lipsesc unele caracteristici utile cum ar fi control parental si are unele probleme de compatibilitate cu anumite site-uri, acest motor vine cu viteze bune de navigare si optiuni de securitate competitive. Opera este vazut de multi specialisti drept cel mai bun browser pentru sistemul de operare Windows 7. Cu toate acestea, popularitatea lui este in scadere in ultimii ani chiar daca au fost dezvoltate si variante pentru dispozitivele mobile.

Cea mai recenta versiune Opera ofera o interfata mai rafinata. S-ar putea sa ne ia ceva timp pana invatam cum sa profitam de toate capacitatile browser-ului. Odata ce ne familiarizam cu modul in care functioneaza, acest sistem devine intuitiv si usor de utilizat. Are implementata criptarea avansata atunci cand vizitam un site securizat si ofera posibilitatea de a sterge toate datele private, cum ar fi istoricul de navigare si cookie-urile. Din acest punct de vedere, browser-ul este foarte util cand accesam pagini web de pe PC-uri mai putin utilizate de noi.

Pentru a rula in conditii optime, are nevoie de 300 MB spatiu pe HDD la instalare si 512 MB memorie RAM pentru rulare.

4. SAFARI:

5.Poza Safari

Desi pare ciudat, Safari a fost dezvoltat de Apple si pana in 2007 a fost disponibil doar pentru dispozitivele Mac. Ulterior a fost lansata si versiunea pentru Windows. Browser-ul este simplu, rapid si usor de utilizat, chiar daca ii lipsesc unele caracteristici de personalizare pe care unii utilizatori le prefera atunci cand isi aleg motorul de cautare.

Cea mai buna functie de navigare la acest browser este butonul „Reader”, pozitionat in partea dreapta a barei de cautare. Acesta inchide anunturile si reclamele, lasand activ doar articolul pe care dorim sa il citim.

Este considerat mai putin flexibil decat concurentii sai atunci cand vine vorba de bara de instrumente personalizata si lipsa capacitatii de sincronizare. Iar in ceea ce priveste compatibilitatea, ruleaza doar pe sistemele de operare Mac si Windows.

5. INTERNET EXPLORER::

6.Poza Internet Explorer

Chiar daca a fost cel mai popular browser, Internet Explorer a avut mult de suferit prin stagnarea actualizarilor si a adaptarii la cerintele pietei. A devenit astfel o tinta pentru virusi si atacuri rau intentionate din partea hacker-ilor, in timp ce alte sisteme concurente l-au depasit prin caracteristici si securitate.

Prin ultima versiune au fost modernizate masurile de securitate prin care incearca sa reduca in mod semnificativ acest tip de amenintari.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook