Aplicatiile de mesagerie faciliteaza comunicarea si conecteaza oamenii din intreaga lume, insa cum din ce in ce mai multe companii au inceput sa colecteze date personale si pot sa apara vulnerabilitati de securitate, este mai important ca oricand sa pastram un ochi atent asupra securizarii datelor cu o aplicatie de mesagerie potrivita.

Aplicatiile de chat care utilizeaza standardul de securitate end-to-end de 256 biti AES sunt cel mai sigure in acest domeniu. Cu acest tip de criptare se folosesc tehnici precum schimbarea fiecarei litere din propozitie, din care rezulta un mesaj complet ilizibil, si mesajul este codificat direct in telefon, fiind disponibil pentru decodare doar destinatarului care il citeste. Procesul de criptare se dovedeste a fi unul extrem de important intrucat da posibilitatea la doar cele doua parti care constituie conversatie sa poata decodifica mesajul, impiedicand curiosii de a face rau.

1. Signal

Signal este cunoscuta a fi una dintre cele mai sigure aplicatii de mesagerie in momentul de fata, caci permite criptarea end-to-end pe toate caile de comunicare: text, voce si grupuri de chat, dar permite si trimiterea de continut media si atasamente in interiorul conversatiilor.

Toate mesajele trimise pe Signal pot fi setate sa se stearga automat dupa un anumit interval de timp, protocolul de criptare fiind atat de puternic incat WhatsApp si Facebook il folosesc si ele. Insa, spre deosebire de Facebook, compania mama a celor de la Signal este un ONG creat de un criptograf anarhist si unul dintre fondatorii WhatsApp.

Codul sursa al aplicatiei este open-source si poate fi vizualizat de oricine, ceea ce il face mai greu accesibil datorita contributorilor care observa si semnaleaza eventualele probleme.

2. Telegram

Telegram appTelegram se bucura de acelasi status de respect ca Signal, desi codul sursa prin care face posibila criptarea mesajelor nu este open source, avand doar echipa proprie care contribuie la dezvoltarea securitatii. Ce are in avantajul ei este interfata mult mai complexa si atractiva pentru utilizatorul obisnuit, avand stickere si personalizari multiple ale casutei de chat.

Un alt lucru important atunci cand folosesti Telegram este ca mesajele nu sunt criptate end-to-end in mod predefinit, astfel ca va trebui sa activezi acest mod inainte ca cineva sa traga cu ochiul la continutul mesajelor tale.

Cu timpul, Telegram s-a dezvoltat si a crescut mai mult decat un simplu serviciu de mesagerie, transformandu-se intr-o platforma de social media cu numeroase grupuri si transmisiuni care permit utilizatorilor sa atinga milioane de urmaritori.

 

3. Threema

Threema appThreema este o alta aplicatie de mesagerie securizata care are ca principal obiectiv confidentialitatea datelor si mesajelor tale, putand fi folosita in mod anonim pentru a trimite mesaje, dar si pentru a efectua apeluri care sunt criptate si ele la randul lor.

Pentru a se asigura ca mesajele nu ajung in mana altcuiva, serverele Threema sterg in permanenta mesajele dupa ce au fost livrate destinatarului.

Threema este open source, in consecinta utilizatorii experimentati pot verifica in mod independent gradul de securitate oferit de aplicatie.

Mai mult de atat, nu trebuie sa-ti dai numarul de telefon sau adresa de email pentru inregistrate, oferind mai multa incredere la securizarea mesajelor.

 

 

 

4. Wickr Me

Wickr me

Wicker este una dintre putinele aplicatii de mesagerie care pot fi folosite in mod anonim, permitand utilizatorilor sa comunice intre ei direct sau pe grupuri cu ajutorul mesajelor, mesajelor voce si a memo-urilor in mod securizat.

Wickr poate fi descris mai degraba ca un instrument de colaborare decat o simpla aplicatie de mesagerie datorita abilitatii de a face share la ecran, locatie si status online.

Criptarea este activata predefinit si nu foloseste log-urile adreselor IP sau alte tipuri de metadate.

 

 

 

5. Viber

Viber app

Viber ofera criptare end-to-end pe toate platformele sale si ofera multe functionalitati ca Telegram, incluzand stickere si comunitati numeroase de utilizatori si, mai recent, filtre bazate pe realitate augmentata pentru a da un plus de culoare selfie-urilor tale.

Dezvoltata initial in Israel, aplicatia este acum detinuta si operata de gigantul japonez de e-commerce Rakuten. Un aspect interesant si original al acestora este iconita de lacat pentru conversatii care are cate o culoare proprie pentru fiecare nivel de securitate: gri pentru comunicarea criptata, verde pentru comunicarea criptata cu un contact de incredere si rosu pentru evenimentele cand este o problema cu cheia de autentificare.

Viber include la randul sau chat-uri secrete cu posibilitatea de stergere automata a mesajelor, iar comunicarea intre utilizatori este gratuita, insa va trebui sa platesti un anumit tarif pentru apelurile cu utilizatorii care nu au cont pe Viber.

Concluzie

Lipsa de securitate sporita de care au dat dovada numele mari din industrie a condus la dezvoltarea de noi aplicatii care pun accentul pe comunicarea criptata. Titlurile din presa referitoare la bresele de securitate si exploatarea lor de catre hackeri atrag atentia celor care sunt conectati digital. Astfel se iau masuri de precautie pentru riscurile legate de furtul de identitate si date sensibile. De aceea, alegerea unei aplicatii sigure de chat pentru a comunica cu persoanele din viata ta, te protejeaza de atacuri nedorite si este o metoda optima pentru a fi linistit.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook