Segmentul de piață care s-a bucurat de cel mai mare succes din ultima vreme, este, cu siguranță, cel al tabletelor. Aceste terminale au devenit pentru prima dată foarte cunoscute în 2010, atunci când gigantul american Apple a lansat pe piață primul model iPad.

Principalul rol al unei tablete este cel de calculator portabil, care să aibă integrat un display cu touchscreen capacitiv. Dimensiunile şi, implicit, greutatea, acesteia trebuie să fie mai mici decât ale unui laptop și mai mari decât ale unui telefon. Principiul de funcționare al unei tablete are la bază recepționarea de comenzi tactile generate de către utilizator pe ecranul acesteia. Spre deosebire de PC-uri sau laptopuri, care funcționează în mare parte pe sistemul de operare Windows, tabletele dispun de o gamă mai variată de sisteme de operare. Principalele OS-uri pe care le regăsim pe o tabletă sunt Android (lider de piață), Windows Mobile, iOS și alte sisteme cu un grad mai scăzut de utilizare.

Avantajul esențial al unei tablete, și motivul pentru care aceste terminale se bucură de succes, este acela de a satisface nevoia de divertisment a utilizatorilor. Internetul este sursa de divertisment numărul unu. Datorită display-ului generos, accesul la internet este mult mai rapid și mai ușor decât cel de pe un telefon mobil, sau de pe un notebook de mici dimensiuni. Rezoluția display-ului le poate permite utilizatorilor să urmărească chiar și filme, iar cele mai performante pot reda și fișiere video cu un format de tip FullHD. Redarea fișierelor audio este un alt scop de utilizare a unei tablete, dar cel mai atractiv, în special pentru copii, rămâne sectorul de gaming. Numeroși producători de jocuri pe calculator sau console mobile, au lansat deja versuni de jocuri pe portaluri precum Android Market, Apple Store sau Windows Store, potrivite pentru astfel de device-uri.

5.Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Tableta de la Sony este clasată pe ultima poziție în topul nostru și este, probabil, singurul model cu Android, capabil să concureze direct, în ceea ce privește durata de viață a bateriei, cu modelul Apple Ipad Mini 4. Are componente hardware de ultimă generație și este sigura tabletă de pe piață rezistentă la apă și la praf.

Pro- certificatul IP68, rezoluția ecranului de tip FullHD și capacitatea mare a bateriei.

Contra – asemenea celor de la Lenovo, Sony este un producător care mai are de lucrat la grafica sistemului de operare.

xperia-z3-tablet-compact-black-1240x840-769dca291eaf20846d5c07bcbf233b34

4.Apple iPad Mini 4

Este a patra versiune a tabletei, pe care noi am decis să o clasăm tot pe poziția a patra.  Spre deosebire de cele 3 enumerate anterior, acest model se comercializează cu sistemul de operare iOS, sistem recunoscut la ora actuală pentru siguranța și eficiența sa. A fost lansată tot în luna septembrie și este cel mai serios competitor al celor de la Samsung.

Deoarece Apple este producătorul care a revoluționat piața tabletelor, echipa noastră nu a reușit să identifice aspecte negative la acest terminal. Suntem de părere că, în acest moment, producătorul american este lider incontestabil pe acest segment de piață.

segment-hero-ipad-mini-4-201509

3.Samsung Galaxy Tab S2 8.0

Este ultimul model de tabletă cu display-ul de 8 inch lansat de către producătorul sud-coreean. Face parte din categoria produselor premium – îmbină perfect puterea componentelor hardware cu noua linie de design a terminalelor Samsung. A fost lansată pe piață în luna septembrie, iar statisticile spun că va avea un success mai răsunător decât cel al tabletelor din seria Tab.

Pro – componente hardware performante, display Super Amoled, camerăfoto/video performantă și senzor fingerprint.

Contra – atunci când este solicitată intens, carcasa exterioară se încălzește foarte tare, lucru destul de neplăcut.

galaxy-tab-s2_gallery_front_black

2.Allview Viva H8 LTE

Allview este un brand românesc aflat și el în plină ascensiune. Poate din acest motiv și dintr-o doză de patriotism din partea echipei noastre, am clasat modelul Viva H8 LTE pe locul 2. Tableta vine învelită într-o carcasă metalică plăcută la atingere, cu un design extrem de elegant și componente hardware performante, care să țină piept și celor mai solicitante aplicații.

Pro – prețul de achiziție, învelișul metallic și conexiunea LTE.

Contra – Producătorul român a cam neglijat bateria, tableta se descarcă destul de rapid la o utilizare intensă.

vvia-h8-lte

1.Tableta Lenovo Tab 2 A8-50 LTE

Noi am clasat-o, în momentul de față, pe prima poziție, deoarece este o tabletă care beneficiază de componente hardware și software menite să pună în balans raportul calitate-preț. Poate fi achiziționată în România, atât prin contract, cât și la liber. Prețul acesteia este unul mediu.

Pro – vine echipată cu conexiune LTE, difuzoare stereo pentru o experiență audio cât mai bună, greutate de doar 400g și 2 porturi SIM.

Contra – Lenovo este un producător aflat la început de drum pe acest segment, iar acest lucru se resimte în interfața preinstalată, la care producătorul mai are de retușat multe aspect vizuale.

image788

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentReview – Galaxy Core Prime
Articolul următorPresupusul Samsung Galaxy Golden 3 primeste certificare TENAA
Cosmin prefera telebletele/phablet-urile pe Android, iar Samsung Galaxy Note2 N7100 este febletea lui. Droid-ul e atat de bine inradacinat in ecosistemul lui incat, indiferent de producatorul device-ului, telefoanele Windows Phone 8 sunt musca tsetse pentru el.