Mersul la sală face parte din rutina multor bărbați și femei cu o viață activă, mai ales în zonele urbane. Nu toată lumea are însă timpul sau banii să se înscrie într-un club de fitness și cu atât mai puțin, să-și permită un antrenor personal. Fiecare dintre noi știm că ai nevoie de puțină motivație și parcă acum, pe frigul acesta, nu ne putem mobiliza să facem mișcare. Vara e departe, iar „silueta de vară” poate să mai aștepte câteva luni. Sau nu? Ce bine ar fi dacă silueta ar depinde doar de câtă mișcare facem.

Din proprie experiență, știu că este de o mie de ori mai ușor să faci mișcare de câteva ori pe săptămână, decât să-ți fie foame pentru tot restul vieții. Și când, după ora 20, dai târcoale frigiderului, oricât de multe promisiuni ți-ai face despre cât de mult efort fizic ai să depui a doua zi, nu poți să nu simți un sentiment de vinovăție în timp ce pleci spre dormitor cu câteva sandwich-uri. Să ai o disciplină în programul dedicat sportului, e unul dintre lucrurile cel mai greu de realizat, pentru că ai nevoie constant de motivație și disciplină. Am putea chiar să îl comparăm cu un al doilea job, cu un program pe care trebuie să îl respecți în fiecare zi, în weekend-uri și sărbători legale. Poate ar trebui să fim plătiți pentru asta!

Să fii în formă, înseamnă să știi de ce are nevoie corpul tău, bazându-te pe obiectivele pe care ți le-ai stabilit, pe vârsta pe care o ai și ținând cont de posibilele afecțiuni pe care le ai.

Ce bine ar fi să ai un antrenor personal care să te ajute să menții echilibrul între efortul izometric și izotonic, o parteneră de jogging sau de biking, un antrenor de yoga sau stretching care să aibă grijă de articulații și respirație și o nutriționistă care să te ghideze în alimentația sănătoasă. De asemenea, ar trebui să te lași de fumat și să îți aduci aminte să te hidratezi cum trebuie. Bineînțeles, următoarea problemă vizează costurile pentru astfel de servicii. Îți spunem noi: absolut nimic. Dacă ai un smartphone nou, cu Android, iOS sau Windows, îl porți cu tine în buzunar sau în poșetă, de dimineața până seara. Posibilitățile sunt nenumărate, având inclusiv posibilitatea de a-ți măsura durata somnului și gradul de agitație de pe parcursul nopții. Prin intermediul telefonului inteligent, ești însoțit de o întreagă echipă de profesoniști care nu te scapă din ochi zi și noapte – toți vor să aibă grijă de tine (uneori chiar mai mult decât ți-ai dori). În plus, dacă îți conectezi telefonul la diferite dispozitive la fel de inteligente – cântar,  aparat de monitorizare a tensiunii arteriale sau a glicemiei  – poți evalua în timp real progresele sau regresele, pe care le-ai făcut într-o anumită perioadă de timp. Vă veți enerva de fiecare dată când aplicațiile vă atrag atenția că nu ați făcut destulă mișcare, dar îl veți iubi de fiecare dată când vă uitați în oglindă.

Cu toate acestea, puține aplicații știu să le facă pe toate la fel de bine. Majoritatea sunt aplicații specializate, iar câteva dintre ele se integrează în aplicațiile producătorilor – Apple, Samsung, Microsoft. Spun ale producătorilor, pentru că am avut surpriza să văd că, deși Google are foarte multe aplicații de foarte bună calitate, Google Fit pare să rămână un pic în urma concurenței. Google Fit poate folosi senzorii încorporați în telefon sau în accesoriile smart – wearables – are o grafică foarte reușită. E de ajuns să-ți introduci datele – vârstă, sex, înălțime și greutate. Pe baza datelor primite, aplicația poate evalua numărul de kilometri parcurși sau numărul de calorii consumate. Poți adăuga orice tip de activitate fizică, fără probleme, căci Google s-a gândit deja la ea și o găsești preinstalată în listă.

Goog1 Goog2 Goog3 Goog4 Goog5 Goog6 Goog7 Goog8 Goog9 Goog10

Am reușit să integrez câteva dintre aplicațiile terțe, printre care cea de la Nike – Running (Swoosh+) Noom și alte câteva. Admit că Running este una dintre cele mai reușite aplicații pentru alergare, dar să rămâi în priză doar din punct de vedere al exercițiilor fizice sau a dietei, este mult prea puțin.

Nike

Am mai reușit să integrez Aqualert (care are o traducere absolut nefericită în limba română). Păcat că unele nu le-am regăsit și în Apple Store. Asta înseamnă că, dacă vreodată decid să folosesc un iPhone, voi pierde toate datele acumulate pe Android.  În principiu, acesta este și principalul criteriu după care am selectat aplicațiile. Când vine vorba de fitness și nutriție, găsești aplicații de ordinul sutelor, atât pentru Android, cât și pentru iOS și cu cât sunt mai sofisticate și mai precise, cu atât sunt șanse mai mari ca ele să se afle pe ambele platforme mobile. Fit  este o aplicație reușită, dar parcă prea simplă pentru cei puși serios pe treabă.

 

Printre cele mai cunoscute aplicații Android disponibile în Magazinul Play, sunt FitBit – preinstalat în cazul multor terminale HTC, S Health – creația celor de la Samsung.

Dintre toate, cea care integrează cele mai multe funcţii și aplicații terțe, este S Health. Aceasta este o aplicație care a evoluat în timp și care pare să fie cea mai completă din tot universul Android. Dacă la asta adăugăm faptul că modelele de top ale gamei Samsung au și un senzor pentru puls, stres și concentrația de SpO2, S Health impune așteptări foarte mari. Toate datele introduse se sincronizează cu serverul Samsung, astfel că veți putea accesa istoricul chiar din momentul în care activați aplicația. Din momentul în care ți-ai introdus datele în aplicație, S Health îți proune mai multe tipuri de monitorizare a activității și a aportului de apă, calorii sau cofeină. De asemenea, îți oferă posibilitatea conectării cu numeroase dispozitive wearable sau fixe, care completează  imaginea de ansamblu cu diferiți parametri. S Health monitorizează timpul în care telefonul este nemișcat și, dacă nu porți un wearable conectat, te va avertiza că nu ai făcut suficientă mișcare.

SHe1 SHe2 SHe3 SHe4 She5 SHe6 SHe7 SHe8 SHe9 SHe10 SHe11 SHe12 SHe13 SHe14 SHe15 SHe16 SHe17 She18 SHe19 SHe20 SHe21 SHe22 SHe23 SHe24 SHe25 SHe26 SHe27 She28 SHe29 SHe30

Din categoria jogging/running, aplicațiile de la Nike, Runkeeper sau Strava sunt printre cele mai reușite, iar alegerea ține mai mult de preferințele personale. Noom Coach, Lifesum și Up, de la Jawbone,  vă oferă posibilitatea de a scana codurile de bare ale alimentelor consumate, înregistrând automat numărul de calorii, carbohidrați și așa mai departe. Withings este de asemenea o aplicație reușită, care permite conectarea la dispozitive mobile și fixe, pentru monitorizarea activității, greutății și a presiunii arteriale.

Ni s-a părut reușită aplicația Workout Trainer, pentru cei care lucrează cu greutăți sau fac doar exerciții, cu programe complete ce se pot desfășura pe parcursul a câteva săptămâni. GymBoss este o aplicație folosită de profesioniști, iar Yoga sau Track Yoga  oferă programe complete, cu poze ale pozițiilor și mini-filmulețe, pentru a le executa în secvența corectă.

Workout 3 Workout 5 workout 6 Workout Trainer Workout4 Workout7 Workout8 WorkoutTrainer 2 Yoga1 Yoga2 Yoga3 Yoga4 Yoga5 Yoga6

Nu în ultimul rând, Smokenote e o aplicație foarte reușită pentru cei care vor să renunțe la fumat – aceasta vă arată costurile pentru sănătate și costurile financiare ale adicției.

Așadar, singura scuză pentru a nu fi în cea mai bună formă nu a mai rămas decât faptul că nu aveți un smartphone. Chiar nici unul?

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook