Android este astazi cel mai popular sistem de operare de pe smartphone-uri, regasindu-se pe mai mult de peste 3 miliarde de dispozitive mobile. Desi lansat oficial in 15 octombrie, luna aceasta, acesta este disponibil doar pentru telefoanele Google Pixel, dar stim cu siguranta ca vor urma sa-l primeasca, in saptamanile viitoare, modele de la Samsung, OnePlus, Oppo, Xiaomi si Vivo.
Dupa ani intregi de denumiri de dulciuri, Oreo, KitKat, bezele sau placinta, printre alte nume “delicioase” date sistemelor sale de operare, Google a decis ca anul acesta sa se numeasca Android 12 si atat, un nume simplu – usor de inteles si memorat, renuntand la numele de prajitura din anii anteriori odata cu Android 10.
Iata cateva noi functionalitati pe care le vei descoperi la Android 12:
Design nou schimbat in intregime
Cu siguranta cea mai evidenta schimbare pe care o putem vedea la fiecare noua versiune de Android este design-ul meniului si iconitelor, iar la cel de acum butoanele sunt mai mari si ingrosate, avand colturile mai rotunde fata de Android 11. Ideea adoptata pare sa fie folosirea spatiului intr-o maniera mai “smart” decat a adauga mai mult continut pe ecran.
Cat despre animatii si elemente in miscare, Android 12 aduce schimbari pentru butonul de power, care atunci cand este activat prin simpla apasare de buton fizic, o animatie ilumineaza ecranul din dreptul butonului, aducand mai multa interactivitate utilizatorului. La fel si cand incarci telefonul isi face aparitia o alta animatie.
Material You
Material You este una dintre cele mai mari schimbari aduse lui Android 12, aceasta este urmatoare reiteratie a lui Material Design de pe versiunile anterioare. Ceea ce produce efectiv aceasta functionalitate este la nivel de interfata, care preia culorile din fundalul principal al telefonului si le integreaza peste tot in meniuri, impreuna cu culorile complementare. De exemplu, daca folosesti un fundal predominant verde, meniul telefonului va fi pigmentat cu nuante de verde.

Panoul de confidentialitate isi schimba aspectul
Confidentialitatea a jucat dintotdeauna un rol important pentru Android, iar odata cu noul sistem de operare se adauga o fereastra de fiecare data cand o anumita anumita aplicatie solicita noi permisiuni de utilizare. Astfel, panoul de confidentialitate iti va afisa o serie de informatii cu privire la permisiunile pe care le-ai dat fiecarei aplicatii in parte, cat si posibilitatea de a le revoca daca doresti acest lucru.
Deblocarea masinii cu ajutorul telefonului
Google a anuntat inceperea unui parteneriat cu mai multe companii producatoare de smartphone-uri pentru a implementa standardul cu ajutorul caruia iti vei putea debloca masina personala. Una dintre modalitatile prin care functioneaza este strict legata de NFC-ul de pe telefonul tau, cu care, printr-o singura apasare de buton, masina ta va fi deblocata. O alta modalitate este destinata telefoanelor care detin modulul UWB (Ultra-Wide Band), cum sunt cele din seria Galaxy S21. Modulul este similar cu tehnologia Bluetooth sau Wi-Fi, care trimite o unda radio de frecventa inalta pentru o foarte scurta perioada de timp, suficienta pentru comunicarea cu masina.
Control asupra Android TV-ului
Daca faci parte din ecosistemul Android si detii un TV care ruleaza Android, poti transforma telefonul intr-o telecomanda pentru a avea control asupra TV-ului. In plus, poti face asta chiar si daca detii un Chromecast, avand acces la functionalitati de baza precum Google Assistant, controlul volum etc. In trecut, puteai face aceleasi operatii, dar doar dupa ce instalai o aplicatie proprietara, lucru de care acum nu mai ai nevoie.
Capturi de ecran mai lungi
O alta nevoie a utilizatorilor de Android intens semnalata, posibila in trecut doar prin aplicatiile terte, si eliminata acum de Google o reprezinta capturile de ecran pe toata lungimea paginii, referindu-ne in special la paginile web accesate din browser.
Pe langa toate acestea, cu Android 12 scade consumul de energie cu 22%. De asemenea, ai o noua modalitate prin care se poate activa Google Assistant si anume printr-o apasare prelungita a butonului fizic de power, dar si o functie ascunsa pentru Recycle Bin.