Cu Android 12 care ruleaza pe majoritatea telefoanelor importante si inca o parte din acestea care urmeaza sa-l primeasca, Google face pasi mari catre lansarea urmatoarei versiuni a sistemului de operare Android ce va cuprinde utilizatorii din intreaga lume, despre care avem mai multe detalii recent aparute.

Numele de cod

Android 13 a intrat deja in faza de testare beta in luna aprilie pentru publicul larg si, la fel ca la versiunile anterioare, cel de anul acesta va avea nume de cod de prajitura. Descoperit intr-o bucata de cod, acesta este denumit intern Tiramisu, dar chiar si asa, nu este asteptat sa fie utilizat in materiale promotionale precum s-a intamplat in cazul ultimelor doua versiuni de Android denumite Prajitura rosie catifelata in cazul Android 11, si Con de zapada in cazul Android 12. In ciuda zvonurilor ca ar putea sari peste acest numar din cauza superstitiilor legate de numarul 13, cei de la Google au confirmat oficial ca vor continua cu aceasta varianta.

Tap-to-transfer

Poti trimite fisiere intre doua telefoane cu aceasta functie, care era disponibila in trecut sub denumirea Android Beam si aparuta initial pe Android 4.1 Jelly Beam. Inlocuita mai tarziu cu Nearby Share care realiza transferul prin Bluetooth si Wi-Fi Direct. Noua metoda de transfer propusa promite multe pe acest segment de functionalitate, cel mai probabil va folosi NFC si UWB (ultra-wideband) si posibil sa conecteze device-uri smart in casa similar cu modul in care se petrece la Apple.

Mai multe imagini de fundal cinematice si scheme de culoare Material You

Android 13 ofera o selectia noua de palete de culori pentru a le prelua din imaginea de fundal. In continuarea culorii actuale “punct tonal” de selectare a culorii, utilizatorului ii vor mai fi oferite alte trei: “vibrant” –  care difera usor in accentele de culoare aditionale, “expresiv” – ofera o gama larga de culori care in aparenta se extind de la culorile nevazute in background si “spritz” – o culoare desaturata, aproape monocromatica.

sursa foto: XDA Developers

Alege imaginea

Aceasta noua functionalitate exista deja in iOS 15 al celor de la Apple si adauga un element extra politicii de confidetialitate prin faptul ca vei putea seta imaginile pe care aplicatiile le vor putea partaja din telefonul tau. Asadar, vei putea specifica care imagini vor putea fi partajate si care nu de catre aplicatii mai degraba decat sa permiti vizualizarea intregii galerii de catre aplicatii.

Suport pentru dual eSIM

Potrivit unor informatii aparute recent in mediul online, Google intentioneaza sa ofere o modalitate prin care mai multi operatori de telefonie mobila sa se conecteze folosind un singur eSIM in Android 13. Astfel, suportul oferit va ocoli nevoia de a introduce o cartela SIM, desi aceasta alegere va fi la dispozitia operatorului sau utilizatorului.

Permisiuni asupra componentelor media oferite separat

Android 13 Beta 1 a introdus o noua forma de a acorda acces la componentele media. Aplicatiile vor trebui de acum incolo sa solicite acces individual pentru imagini, videouri si fisiere audio. In trecut, permisiunea se acorda pentru toate cele trei componente intr-o singura cerere.

Alege notificarile

Android s-a dovedit intotdeauna mai eficient in a gestiona notificarile pe sistemul lor de operare fata de iOS, insa a existat o optiune mai apreciata la cei de la Apple si care a lipsit pana acum pe Android, anume aplicatiile trebuie sa ceara permisiune inainte sa trimita notificari. Asemanator altor cereri de permisiune, o fereastra de tip pop-up va aparea pe ecran si utilizatorul va putea declina sau accepta tipul de permisiune.

sursa foto: Developers Android

Suport pentru Bluetooth Low-Energy Audio

Android 13 va adauga suport pentru Bluetooth Low-Energy Audio, ceea ce inseamna ca sunetul de calitate inalta va fi prezent cu un consum mai mic al bateriei. Standardul are scopul de a inlocui streaming-ul audio Bluetooth oferit anterior si de a introduce o serie de imbunatatiri: suport multi-stream pentru a trimite semnale ambelor casti Bluetooth in acelasi timp si consum redus de energie.

Sursa foto principala: Developers Android

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook