Numaratoarea inversa pana la lansarea iOS 16 a inceput, iar locul unde Apple isi va anunta cel mai nou sistem de operare pe data de 6 iunie va fi la evenimentul propriu Apple Worldwide Developers Conference. O sa urmeze si alte lansari interesante pentru fani, fiind cu atat mai important intrucat va debuta in acelasi timp cu seria iPhone 14 pe care va veni deja instalat.

Cel mai probabil ca in cadrul evenimentului va fi un preview pentru iOS 16 si in aceeasi zi va fi distribuita versiunea beta pentru developeri, in mod normal in timpul evenimentului. De asemenea, Apple are un program bine stabilit cu privire la versiunea beta adresata publicului care este de obicei disponibila la sfarsitul lunii sau inceputul lunii urmatoare cel mai tarziu. Astfel, daca esti curios si dornic sa fii printre primii utilizatori vei putea face parte din programul beta de testare cel mai devreme la sfarsitul lunii iunie. Versiunea finala urmeaza a fi lansata in toamna acestui an impreuna cu seria iPhone 14.

Ce telefoane vor putea rula iOS 16

Ultimele upgrade-uri de soft din partea Apple au rulat pe toate modelele iPhone pana la iPhone 6s, model care a debutat in toamna anului 2015. Totusi, dat fiind numarul ridicat de functionalitati ale iOS 15 care necesitau un hardware mai modern este posibil ca unele modele mai vechi sa nu mai primeasca suport, zvonurile vehiculand pentru modelele iPhone 6s, iPhone 6s Plus si iPhone SE lansate in 2016.

Posesorii acestor telefoane n-ar trebui sa se simta mahniti de lipsa iOS 16, cu aceasta ocazie marcandu-se si prima data cand Apple nu mai ofera suport pentru smartphone-urile vechi. iPhone SE a fost lansat acum 6 ani si iPhone 6s in urma cu 7 ani, ca urmare a puterii de procesare care a progresat de atunci este rezonabil sa asumam ca ceea ce poate oferi iOS 16 depaseste capacitatile acestor telefoane de a integra noul sistem de operare.

Ce vom putea vedea pe iOS 16

Unele dintre functionalitatile anuntate vor fi pe partea de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati, si anume detectarea usii se va realiza printr-o combinatie a senzorului LiDAR, camera iPhone-ului si machine learning. Tehnologia va putea nu doar intelege distanta dintre usa si utilizator, dar poate oferi informatii daca usa este deschisa sau inchisa si ce tip de yala include, cat si sa citeasca semne si simboluri precum numarul usii.

Live Captions se adreseaza persoanelor cu probleme de auz, tehnologia adauga subtitrare discutiilor audio in timp real de pe FaceTime sau Instagram si nu este limitata doar la aplicatii, caci Apple sustine ca poate fi folosita si intre doua persoane aflate una langa cealalta.

Mai exista si o multime de mici imbunatatiri pe care Apple le va aduce device-urilor sale, incluzand suport nou pentru VoiceOver, Voice Control Spelling Mode, Sound Recognition, cat si optiuni noi de personalizare pentru Apple Books si o functionalitate noua numita Buddy Controller, unde utilizatorii pot intreba un prieten sa-i ajute sa joace un joc impreuna, combinand doua telefoane intr-un singur input.

Sursa foto: LeaksApplePro

Odata cu aparitia lui macOS Monterey pentru laptop-uri s-au schimbat si toate iconitele, ceea ce a dus la un feedback pozitiv din partea fanilor. Zvonurile indica ca se va intampla aceeasi schimbare si pe iOS 16, proces inceput cu iconita de la Apple Maps si cea de Vreme din iOS 15.

In timp ce utilizatorii Android s-au putut bucura de widget-uri inca de la inceputuri, Apple a intrat in acest joc foarte tarziu si doar incepand cu iOS 14 in 2020, iar de atunci functionalitatea a fost limitata si mai putin interactiva comparativ cu Android, deoarece la activarea unui widget acesta deschidea aplicatia pentru care era destinat, lucru care nu era intotdeauna necesar. Totusi, acest fapt ar putea fi schimbat odata cu iOS 16 unde widget-uri de muzica, cronometru, lanterna, Apple TV si altele si-ar putea face aparitia.

Tu ai auzit noutati despre iOS 16? Daca da, raspunde-ne mai jos intr-un comentariu.

Sursa foto principala: MacRummors

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook