Sa ai la dispozitie posibilitatea de a blura fundalul in pozele portret este un lucru, cel mai adesea, de mare folos pentru cei interesati de acest tip de fotografie. Unul dintre cele mai importante aspecte ale fotografiei de tip portret il reprezinta separarea clara a subiectului de fundalul din spatele sau. Ceea ce realizeaza blurarea este sa izoleze subiectul fata de oricare alte elemente din cadru, permitand celui care vizualizeaza imaginea sa se focalizeze instant pe subiect.

Acestea fiind spuse, tehnica de a blura nu este singura prezenta la portrete si s-ar putea sa nu ai nevoie de fiecare data de a te folosi de ea. Uneori, de exemplu, fotograful poate incadra subiectul cu mediul inconjurator, daca fundalul este de o importanta contextuala pentru fotografie sau daca subiectul si fundalul au lucruri in comun care doresc a fi evidentiate. Oricum ar fi, cu fundal blurat sau fara, ce este necesar la fotografie portret este posibilitatea de a controla nivelul de claritate a fundalului.

Pe aparatele tip DSLR sau Mirrorless, blurarea fundalului se realizeaza prin ajustarea aperturii lentilei, masurata in “f-stops”. Cu cat este mai larga apertura lentilei, cu atat mai mica va fi valoarea “f-stop”-ului si se obtine o mai mica adancime a campului de vizualizare, rezultand intr-un fundal cat mai blurat. Pe telefoanele iPhone, exista un buton care te ajuta ori de cate ori ai nevoie in a obtine cele mai reusite poze portret.

In modul portret pe iPhone, pentru a controla adancimea pozei si implicit nivelul de blurare te poti folosi de un buton nativ cand ai camera deschisa. Totusi, blurarea nu se realizeaza prin controlul fizic al deschiderii aperturii de pe lentila telefonului asa cum se intampla la aparatele foto, ci mai degraba cu ajutorul setarilor de software se adauga sau se scade efectul de blurare al fotografiei pentru a obtine o poza cat mai reusita si mai aproape de nivelul profesional. Fie ca detii un iPhone din seria 14 sau un model mai vechi, iata cum poti obtine o fotografie reusita in modul portret.

  1. Deschide aplicatia nativa a camerei si alege modul portret din meniu. Apasa pe butonul f localizat in partea dreapta superioara a ecranului.
  2. Folosindu-te de slider-ul care controleaza adancimea fotografiei localizat deasupra butonului de fotografiere instanta, ajusteaza nivelul de blurare. In mod prestabilit, acesta este setat la valoarea f2.8, valoare des intalnita in acest tip de fotografiere pentru a obtine nivelul optim de adancime.
  3. Gliseaza pe slider in partea dreapta pentru o mai mare valoare de blurare si o adancime mai mica pentru a suprinde mai putine elemente de fundal. Acorda atentie cand interactionezi cu setarile, fiind doar un truc realizat de software rezultatul poate fi nenatural si imaginea va arata prea stranie.
  4. Gliseaza pe slider in partea stanga pentru a obtine un nivel de blurare mai mic si o adancime mai mare.
  5. In momentul in care fotografia este asa cum o doresti, apasa butonul de fotografiere.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook