In 2020, Apple a introdus o noua functionalitate prin crearea unei chei digitale cu care utilizatorii puteau debloca cateva modele noi de masini cu ajutorul iPhone-ului sau Apple Watch-ului apropiindu-se de portiera din dreapta soferului. Cheile digitale pentru masina sunt stocate in aplicatia Wallet in acelasi mod precum un card de cumparaturi. Functionalitatea este deocamdata limitata la anumite modele BMW, Kia si Genesis.

Apple a colaborat cu Internet Engineering Task Force (IETF) si alte companii pentru a stabili un standard comun al industriei pentru a partaja cheile digitale intre diferite platforme. Ca rezultat al acestui efort, compania Apple a anuntat ca utilizatorii iPhone vor putea partaja cheile digitale din aplicatia Wallet cu utilizatorii de telefoane Google Pixel prin diverse aplicatii de mesagerie. Ce ai de facut este sa alegi cheia dorita din Wallet, apasa pe butonul de Share si urmareste pasii in continuare.

Sursa foto: geeky-gadgets.com

De putin timp doar, nu vei mai avea nevoie sa folosesti acelasi sistem de operare pentru telefon cu persoana careia vrei sa-i transmiti cheile digitale de la masina. Google a adaugat aceasta functionalitate la telefoanele Pixel, facand disponibila partajarea intre iOS si Android. Daca folosesti un iPhone care ruleaza cel putin iOS 16.1, vei putea trimite cheile digitale pentru deblocatul masinii folosind aplicatii precum Mail, Mesagerie sau WhatsApp. Utilizatorii Pixel vor putea trimite la randul lor cheia digitala prin aplicatia nativa Wallet disponibila in Android.

Google planuieste cu aceasta ocazie sa largeasca sfera de suport pentru mai multe telefoane, incepand cu cele care folosesc Android 12 sau un sistem mai nou de operare. Deocamdata, doar foarte putin producatori de masini suporta deblocarea digitala, printre care BMW si Hyundai, ultimii producand masinile Kia si Genesis. 

Cheia digitala provenita de la iPhone functioneaza in mod similar ca Apple Pay sau alte functionalitati de plata contactless. Odata ce te apropii de masina care este compatibila, o vei putea debloca folosind doar iPhone-ul sau Apple Watch-ul. De asemenea, vei putea elimina din persoanele cu care ai partajat cheia digitala deschizand aplicatia Wallet si selectand cheia, apoi apasand pe iconita persoanele care au acel drept pentru a controla cine are sau nu acces la masina. 

De notat faptul ca aceasta functionalitate nu este similara cu cea de pe masinile Tesla care trateaza telefonul ca pe o cheie fizica care trebuie sa fie aproape de masina atunci cand vrei sa deschizi portiera. Pe telefoanele care suporta standardul UWB (ultra-wideband) cum sunt cele recent lansate de la iPhone sau modelele Galaxy S21, poti debloca masina fara sa scoti telefonul din buzunar sau sa te folosesti de un smartwatch.

Cheile digitale se bazeaza pe tehnologia NFC pentru a functiona si se sincronzeaza cu cititorul de chip din interiorul masinilor. Asadar, ne bazam pe utilitatea telefoanelor din ce in ce mai mult pentru a face o mare parte din lucrurile din viata noastra. De exemplu, utilizatorii de iPhone in unele hoteluri pot folosi cheia digitala pentru a deschide usa de la camera sau pot stoca permisul de conducere in aplicatia Wallet.

Sursa foto principala: 9to5mac.com

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook