Mult asteptatul MacBook Pro este in sfarsit aici si promite sa reduca spatiul dintre gama Pro, apartinand Apple, si competitie. Device-ul reuseste acest lucru din mai multe puncte de vedere. Aici nu ne referim doar la numarul de pixeli sau GHz. Vorbim despre un laptop mai subtire, mai usor si mult mai puternic, insa, cel mai important, tastatura si trackpad-ul imbunatatit diferentiaza enorm MacBook Pro de competitie, asta fara sa ne referim la Touch Bar.
Design
In ceea ce priveste partea de design, putem constata cu usurinta ca acesta nu a fost modificat substantial fata de modelele anterioare. Silueta terminalului a ramas de altfel neschimbata, singura deosebire fiind logoul iluminat la care s-a renuntat in favoarea unui logo Apple cromat.
La o privire mai atenta, constatam schimbari majore. Versiunea de 13 inch este mai subtire cu 17% fata de modelul anterior, iar cea de 15 inch cu 14%, toate acestea pentru a obtine grosimi de 14.9, respectiv 15.5mm. Bineinteles, cu un profil mai subtire se pot obtine si greutati mai mici. Astfel ca versiunea de 15 inch cantareste 1.83 kg, pe cand cea de 13 inch doar 1.37kg.
Un alt aspect imbunatatit este tastatura. Conform Apple, balamalele butoanelor, denumite “butterfly”, imbunatatesc substantial experienta tastarii fata de vechiul MacBook. Cursa tastelor este mai lunga, iar feedback-ul oferit de taste este mult mai “energic”.
Trackpad-ul, cunoscut si datorita tehnologiei Force Touch, a beneficiat de asemenea de imbunatatiri. Vorbim despre o suprafata dubla fata de modelul anterior. Aceasta suprafata uriasa este mai mult decat benefica pentru utilizatori, fiind tot ceea ce acestia isi doreau. Functiile Force Touch vor putea fi activate folosind mult mai putina forta ca inainte, trackpad-ul fiind optimizat in aceasta directie.
TouchBar – cum functioneaza
Posibil cel mai important aspect al experientei oferite de noul MacBook Pro este dat de gadget-ul incorporat numit Touch Bar. De fapt, este vorba de un ecran tactil de tip Retina echipat cu Touch ID. Ecranul beneficiaza de o suprafata mata pentru ca asta inseamna mai putine amprente pe un ecran tactil care se presupune ca este utilizat mai tot timpul.
Exista totusi o “mica-mare” problema. Un ecran mat nu se comporta prea bine sub actiunea unei lumini directe. Continutul de pe ecran nu devine indescifrabil, insa exista o diferenta mare intre vizibilitatea in lumina directa a luminii solare si vizibilitatea in alte situatii.
Poate multi dintre voi se intreaba cum functioneaza. Ei bine, in momentul in care utilizatorul lanseaza o aplicatie Apple sau unele dintre cele “third party” precum Adobe Photoshop, pe partea stanga a Touch Bar-ului apare un icon specific aplicatiei respective. Prin apasarea acelei iconite, se va lansa o serie intreaga de functii specifice aplicatiei.
De exemplu, in momentul in care utilizatorul lanseaza Messages, pe Touch Bar apare un smiley face care ofera o gama larga de emoticoane disponibile pe iPhone. Acesta este capabil sa retina cele mai utilizate emoticoane in cazul in care Messages este folosit pe alt dispozitiv iOS inregistrat pe acelasi ID Apple.
Touch Bar-ul suporta gesture si multitouch de pana la 10 puncte. Bineinteles, ne indoim ca vor fi disponibile functii care sa necesite toate cele 10 degete – asta presupunand ca ele chiar incap pe acea suprafata.
De fapt, Touch Bar nu este foarte folositor. Spunem acest lucru pentru ca nu reusim sa-i gasim adevarata utilitate, ce anume ar putea realiza mai bine si mai usor decat tastatura si trackpad-ul imbunatatite major. Chiar si inainte acestea isi faceau treaba cu brio, deci ce mai era de imbunatatit?
Hardware
Motoarele din spatele lui MacBook Pro, inclusiv al celui fara TouchBar si doar cu doua porturi USB-C sunt procesoare Intel din a sasea generatie (Skylake). Este oarecum dezamagitoare aceasta veste avand in vedere lansarea noii generatii de procesoare Intel Kaby Lake. Cu toate acestea, nu este cazul sa ne panicam. Un produs utilizat o perioada mai indelungata inseamna mai putine probleme, iar mai putine probleme duc la utilizatori multumiti si fericiti.
Modelul de 13 inch este acompaniat doar de placa video integrata de la Intel, pe cand cel de 15 inch vine echipat standard cu o placa video dedicata, din gama AMD Radeon. Vorbim despre modelul Pro 450 care ofera o memorie video RAM de 2GB. Utilizatorii pot opta pentru modelul Pro 460 care aduce o memorie video RAM de 4GB pentru performante grafice sporite.
La capitolul stocare, toate modelele vin in varianta Solid State Drive, cu capacitate de la 256GB la 1TB, pentru modelul de 13 inch, si de la 256GB la 2TB, pentru modelul de 15 inch.
Memoria RAM a lui MacBook Pro inseamna 8GB sau 16GB pentru modelul de 13 inch, in timp ce pentru modelul de 15 inch avem doar 16GB.
Totusi, ce valoare ar avea aceste componente hardware fara un display? Cu totii stim ca Apple nu a dezamagit niciodata in ceea ce priveste calitatea display-urilor. Luminozitatea a fost crescuta cu 67%, iar pentru contrast avem rezolutii de 2560 x 1600 (13 inch), respectiv 2800 x 1800 (15 inch). Indiferent de dimensiuni, pasionatii si expertii in fotografie si video vor aprecia paleta larga de culori, afisata de display-urile noului MacBook Pro.
Partea de conectivitate ofera utilizatorilor un numar de pana la 4 porturi USB-C cu tehnologie Thunderbolt, un adaptor Wi-Fi cu protocol 802.11ac si Bluetooth 4.2.
Concluzii
Nu exista nicio urma de indoiala ca vorbim despre cel mai bun MacBook Pro lansat vreodata. Fiind mai subtire, mai usor si mai puternic, este alegerea perfecta pentru cei dornici sa-si reinnoiasca laptopul. Cu toate acestea, reusim cu greu sa gasim o utilitate pentru Touch Bar. Intr-adevar, este o functie “cool”, dar avand in vedere diferenta de 300 de dolari pentru a echipa noul MacBook Pro si utilitatea scazuta, existenta tehnologiei Touch Bar nu se prea justifica.
Acestea fiind spuse, sa nu uitam totusi ca avem in fata un refresh al seriei MacBook Pro pe care il asteptam de foarte mult timp. Chiar daca era relativ in urma competitiei, MacBook Pro reuseste sa recupereze teren si chiar sa se situeze in fata acesteia in unele cazuri.
Pro:
Subtire si usor;
Touch Bar;
Multiple porturi USB-C;
Trackpad cu suprafata mare;
Contra:
Putine aplicatii pentru Touch Bar;
Display-ul mat al Touch Bar-ului.