Daca in urma cu trei ani, compania chineza lansa pe piata primele generatii din seriile Note si Redmi, in anul 2016 a adus imbunatatiri semnificative si a prezentat a treia generatie, oferind utilizatorilor terminalele Xiaomi Redmi Note 3 si Xiaomi Redmi 3S.

Aceste smartphone-uri ridica nivelul clasei entry-level, in special prin specificatii si pret foarte atractiv.

In continuare, vom realiza o comparatie intre cele doua terminale lansate de producatorul chinez: Xiaomi Redmi Note3 si Xiaomi Redmi 3S.

 

2.DESIGN:

In ciuda faptului ca smartphone-urile fac parte din clasa entry-level, vin cu un design ce ofera o nota de eleganta. Ambele dispozitive au capac metalic pe care sunt prezente: camera principala Flash LED, cititorul de amprenta si difuzorul. Difera doar pozitionarea senzorilor si a camerei foto.

Partea din fata este acoperita cu sticla IPS LCD, ecranul ocupand 72,4% la Redmi Note 3, respectiv 71,1% la Redmi 3S. Deasupra ecranului este pozitionat difuzorul, impreuna cu senzorii de proximitate si camera secundara. In partea opusa avem cele 3 butoane capacitive, specifice sistemului Android.

Portul de incarcare microUSB si microfonul se regasesc pe rama inferioara, iar portul audio de 3,5 mm, difuzorul secundar, precum si senzorul IR se regasesc pe rama superioara.

Clasicele butoane de pornire/oprire si volum se afla pe laterala dreapta, iar slotul pentru cartela nanoSIM si microSIM se regasesc pe laterala stanga. Aceste modele dual-SIM permit inlocuirea cartelei microSIM cu un card de memorie microSD cu o capacitate de pana la 256GB.

Terminalele de fata se diferentiaza prin dimensiunile lor. Astfel, Xiaomi Redmi Note 3 are 5,5 inch, cu dimensiunile de 150 x 76 x 8.7 mm, pe cand Xiaomi Redmi 3S are doar 5 inch, cu dimensiunile de 139.3 x 69.6 x 8.5 mm.

Acumulatorul, cu o capacitate de 4.050 mAh la Redmi Note 3, respectiv 4.100 mAh la Redmi 3S, este incorporat si nu se poate schimba dupa o anumita perioada de utilizare.

 

3.DISPLAY:

Ambele smartphone-uri prezinta acelasi tip de ecran IPS LCD, dar cu caracteristici diferite.

Xiaomi Redmi Note 3 are un display de 5,5 inch cu o rezolutie Full HD si densitatea pixelilor de 403ppi, pe cand Xiaomi Redmi 3S are display-ul de 5 inch cu rezolutie HD si densitatea pixelilor de 294 ppi.

Producatorul nu ofera detalii tehnice despre sticla care acopera ecranul. Din acest punct de vedere este recomandat sa aplicam o folie de protectie pentru a imbunatati rezistenta la zgarieturi si lovituri.

 

4.SOFTWARE:

Chiar daca Redmi Note 3 a fost lansat cu versiunea Android 5 Lollipop, in momentul de fata ambele smartphone-uri ruleaza pe versiunea Android 6 Marshmallow.

Similar cu alti producatori de smartphone-uri, terminalele vin cu interfata proprie MIUI, ajunsa la versiunea 8. Aceasta interfata este atractiva, intuitiva si extrem de echilibrata intre aspectul vizual si functionalitati. Am putea spune ca este o combinatie intre interfata clasica Android si iOS.

Fata de alte smartphone-uri care folosesc sistemul Android, la aceste dispozitive se poate observa lipsa sertarului pentru aplicatii. Atat Redmi Note 3, cat si Redmi 3S folosesc doar ecranele principale pentru pictogramele aplicatiilor.

Anumite aplicatii, in functie de specificul fiecareia, se pot grupa intr-un singur dosar care accepta pana la 5 aplicatii. Gruparea se realizeaza prin tragerea unei iconite peste alta. Smartphone-urile au foarte multe aplicatii preinstalate, dintre care multe vor fi cu siguranta ignorate de majoritatea utilizatorilor.

Deblocarea ecranului se poate realiza cu ajutorul senzorului de amprenta pozitionat pe spatele dispozitivului – o pozitie foarte ergonomica din punctul nostru de vedere. Scanner-ul de amprenta este in permanenta activ, ceea ce permite utilizatorului sa deblocheze dispozitivele chiar daca ecranul este oprit.

 

5.PERFORMANTE:

La capitolul performante, Redmi Note 3 vine cu procesor mai puternic, Qualcomm Snapdragon 650 64bit Hexa Core la 1.8GHz si procesor grafic Adreno 510, pe cand Redmi 3S are un procesor Octa-core Qualcomm Snapdragon 430 la 1,4 GHz si procesor grafic Adreno 505.

Au aceeasi memorie RAM de 2 GB si spatiu de stocare de 16GB. Totusi, trebuie sa mentionam ca exista varianta Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition, care vine cu imbunatatiri la acest capitol. Vorbim despre 3GB memorie RAM si 32 GB spatiu de stocare.

Ambele terminale beneficiaza de conexiune 4G (LTE), Wi-Fi Direct sau Hotspot, Bluetooth 4.1, receptor GPS, senzor IR util pentru cei care doresc sa foloseasca smartphone-ul pe post de telecomanda si, bineinteles, senzor de amprenta. Din pacate, nu regasim implementata tehnologia NFC, de altfel absenta adesea si de la dispozitivele din clasa mid-range.

In urma testelor efectuate cu Antutu Benchmark, Xiaomi Redmi Note 3 a obtinut scorul de 73.941 puncte, pe cand Xiaomi Redmi 3S a obtinut doar 43.030 puncte.

 

Indiferent de capacitatea acumulatorului, 4.050 mAh pentru Redmi Note 3, respectiv 4.100 mAh pentru Redmi 3S, autonomia celor doua smartphone-uri este de aproximativ 2-3 zile cu o utilizare medie.

 

6.MULTIMEDIA:

Cele doua terminale se diferentiaza si prin camerele foto.

Xiaomi Redmi Note 3 are camera principala de 16 MP, cu stabilizare optica, dual Flash-LED si diafragma obiectivului f2.0. Camera frontala are rezolutia de 5 MP, cu aceeasi deschidere a diafragmei: f2.0.

In ceea ce priveste Xiaomi Redmi 3S, camera principala are rezolutia de doar 13 MP, Flash-LED, cu aceeasi deschidere a diafragmei, f2.0, si camera secundara de 5 MP, dar cu diafragma obiectivului f2.2.

Interfata camerelor este simpla si intuitiva, pe ecranul principal fiind prezente aproape toate functiile.

Pe partea video, indiferent de camera utilizata, cele doua smartphone-uri sunt capabile sa filmeze Full HD, la rezolutia de 1080 pixeli si 30 f/s.

Am fost placut surprinsi in ceea ce priveste calitatea sunetului celor doua smartphone-uri. Difuzorul ofera o claritate a sunetului excelenta, chiar daca volumul este ridicat.

 

7.CONCLUZII:

Comparand cele doua terminale, observam ca nu sunt diferente foarte mari.

Cand vine vorba despre design, atat Redmi Note 3, cat si Redmi 3S sunt foarte asemanatoare. Diferentele sunt vizibile doar la marime, de la 5 inch la 5,5 inch, si la amplasarea camerelor foto, respectiv a senzorului de amprenta. Terminalele prezinta aceleasi caracteristici in ceea ce priveste partea de software si tipul display-ului.

Fata de Xiaomi Redmi 3S, Xiaomi Redmi Note 3 aduce un upgrade pe partea de specificatii, avand un procesor mai performant si o camera principala cu o rezolutie mai buna.

Cele doua terminale pot fi achizitionate la pretul de aproximativ 800 lei, pentru Redmi Note 3, respectiv 700 lei, pentru Redmi 3S.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook