Facand o analiza a ultimului secol, putem constata ca lumea s-a schimbat. Multiplele tranzitii tehnologice, precum aparitia tranzistorilor sau a circuitelor integrate, au dus catre o epoca a informatiei, in care societatea dispune de un ritm “cardiac” accelerat. Probabil ca majoritatea generatiilor nascute incepand cu anii ’70 sunt entuziasmate de fiecare data cand un gigant tehnologic lanseaza un gadget nou. La fel suntem si noi, cei din echipa ThePhoneGeeks, insa in cele ce urmeaza vom schimba putin tiparele.
De ce spunem asta? Ei bine, in posesia noastra se afla smartphone-ul ZTE Blade A601, un terminal din categoria low budget, si vrem sa aflam daca un device din aceasta categorie poate fi practic pentru viata de zi cu zi.
Design
Dupa cum spuneam si mai devreme, Blade A601 este un smartphone din categoria low budget, ceea ce inseamna ca elementele de design nu sunt spectaculoase. Cuvantul cheie pentru a defini cat mai precis design-ul este, dupa cum era de asteptat, plastic – mult plastic. Pentru a reduce cat mai mult costurile, intreaga carcasa este realizata dintr-un plastic de culoare neagra. Totusi, nu e cazul sa ne ingrijoram, pentru ca acesta asigura o rigiditate destul de mare si ofera terminalului o senzatie de lucru bine facut.
Partea din spate beneficiaza de o textura destul de ciudata, insa are un rol important. Fiind vorba de o suprafata relativ “glossy”, textura respectiva impiedica partial formarea de amprente, facandu-le mai putin vizibile. Pe spatele telefonului avem, pe langa camera foto si blitz-ul de tip flash, difuzorul destul de ciudat amplasat, in pozitie centrala. Pe marginea dreapta gasim asezate butoanele fizice pentru volum, dar si cel de On/Off, iar pe partea stanga, ati ghicit: nu gasim nimic. Portul jack de 3,5 mm si cel micro-USB sunt gazduite de marginea superioara, iar microfonul de partea inferioara.
In ceea ce priveste partea frontala a telefonului, nu avem ce comenta, pentru ca cei de la ZTE au pastrat-o cat se poate de simpla, fiind scoase in evidenta doar butoanele capacitive pentru navigarea in meniu.
Nu este cazul sa fim carcotasi, pentru ca este vorba totusi de un telefon low budget. Cu toate acestea, amplasarea elementelor nu este una tocmai fericita.
Display
Nu ne putem plange nici in cazul display-ului, care in cazul lui Blade A601 este de 5”, cu o rezolutie de 720p. Densitatea pixelilor, de aproximativ 294 ppi, este si ea una destul de buna, oferind o experienta decenta utilizatorilor. Bineinteles, panel-ul este de tip IPS, ceea ce se traduce prin unghiuri mari de vizualizare si o acuratete mare chiar si in lumina soarelui. Tinand cont de pretul destul de mic al telefonului, display-ul se descurca remarcabil si primeste un like din partea noastra.
Performante
La acest capitol, dupa cum era de asteptat, Blade A601 se plafoneaza. Procesorul Quad Core de 1GHz impreuna cu 1GB memorie RAM, nu sunt caracteristici suficiente. In cazul in care va pasioneaza viteza, veti fi profund dezamagiti. In testele sintetice rulate de catre noi, se adevereste ceea ce spuneam mai devreme. In aplicatia Geekbench 4, telefonul obtine un scor de 422 de puncte, asta in timp ce LG Nexus 5 detine un scor dublu cu o “vechime” de aproximativ 4 ani. Acest minus este recuperat la partea de Multi-Core Processing, unde terminalul testat reuseste sa obtina un scor rezonabil de 1.189 puncte. In acelasi stil se arata si rezultatele in aplicatia AnTuTu Benchmark, unde Blade A601 obtine un scor de aproximativ 24.000 de puncte – mediocru.
Nu este cazul sa fiti dezamagiti. Chiar daca performantele sunt destul de mici, ZTE Blade A601 nu a fost conceput drept un telefon performant. Spunem asta pentru ca principalul sau atu este capacitatea acumulatorului: 4.000 mAh. Este o capacitate foarte mare, care impinge telefonul catre o autonomie de 2 zile, poate chiar 3. Mai mult, datorita capacitatii bateriei, telefonul poate fi folosit drept powerbank pentru un alt device.
Software
Fiind un terminal lansat in vara anului trecut, ruleaza versiunea 6.0 de Android OS. Imbucurator este faptul ca s-a pastrat in mare parte interfata stock, cu mici modificari, precum absenta unui meniu pentru aplicatii.
Aplicatiile preinstalate sunt in numar destul de mic, insa sunt destul de utile. Printre acestea amintim de Family mode, WPS Office si ZTE Cares. In plus, gasim toate aplicatiile specifice Google, precum YouTube, gMail sau Google Play.
Camera
Dupa cum era de asteptat, terminalul Blade A601 nu beneficiaza de cei mai buni senzori pentru capturi foto. Se descurca insa destul de bine, mai ales in cazul in care lumina este din belsug. Telefonul beneficiaza de o camera principala de 8MP, dar si de o camera frontala de 2MP. Desi setarile sunt destul de saracacioase, capturile efectuate sunt decente.
Concluzii
Chiar daca avem de-a face cu un telefon entry-level, ZTE Blade A601 reuseste sa fie practic in viata de zi cu zi. Nu este un terminal performant, insa duce la bun sfarsit sarcini uzuale pentru un utilizator obisnuit, oferind in acelasi timp o autonomie demna de invidiat.
Recomandam acest terminal persoanelor care abia acum se obisnuiesc cu un telefon de tip smartphone, pentru ca reprezinta un punct bun de plecare. De asemenea, datorita capacitatii de 4.000 mAh a acumulatorului, ZTE Blade A601 este un bun companion pentru calatorii mai lungi sau situatii in care e nevoie de o autonomie mare.
Nu reusesc sa-l pornesc…
Comments are closed.